vineri, 21 ianuarie 2011

Hipodermoza la caprior

HIPODERMOZA este o miază cu evoluţie cronică, sezonieră, produsă de larvele unei muşte din genul Hypoderma (streche) cu speciile Hypoderma bovis şi Hypoderma lineatum. Acestea depun ouă pe firele de păr, din care ies larve ce se localizează sub piele, la bovine, mai rar la alte specii de animale (cerb, caprior, rozătoare, cal) şi accidental la om. Boala se mai numeşte în popor „coşuri“ sau „streche“ şi produce pierderi economice prin deteriorarea pieilor. Aceste insecte au corpul de culoare neagră-cafenie, aripi transparente, iar abdomenul prezintă perişori alb-gălbui în partea anterioară şi galben-portocalii posterior. La noi în ţară boala se întâlneşte aproape în toate regiunile, dar mai frecvent în cele de deal şi munte.




Contaminarea animalelor se face începând din iunie şi până în septembrie, când insectele depun ouă din zbor pe firele de păr din regiunile inferioare ale corpului şi pe membrele animalului. Din ouăle care se lipesc pe firele de păr se dezvoltă larve mici, care pătrund în organism fie prin tegument, fie pe cale bucală, prin lingerea regiunii contaminate de către animal.








În organism larvele migrează prin diferite ţesuturi (coloana vertebrală, esofag), timp în care acestea trec prin mai multe stadii în decurs de 7-8 luni. Astfel, în cursul anului viitor, în momentul dezvoltării finale, larvele migrează în ţesutul conjunctiv subcutanat din regiunea spinării şi foarte rar pe părţile laterale ale toracelui sau pe alte regiuni, unde formează noduli (coşuri), apoi printr-un orificiu făcut în piele ies în mediul extern, cad pe pământ, unde se transformă în nimfe şi după o perioadă de timp devin insecte adulte. Astfel ciclul se reia. Întreg ciclul biologic durează 8-10 luni. 



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.