Vulpea ( Vulpes vulpes ),are o raspandire foarte larga pe teritoriul tarii noastre.Vanatorilor le este cunoscuta viclenia de care da dovada, acest mamifer,precum si daunele ce le produce in randul puilor ale diferitelor specii din teren.Primavara cand masculul si femela vaneaza pentru a-si hrani pui,produc cele mai multe pagube.Daca intr-un anumit fond numarul vulpilor creste,pe masura ce aceasta crestere ia amploare se pot observa diminuari ale altor specii cu precadere iepuri si fazani.Dupa anumite studii facute in terenurile de vanatoare,numarul vulpilor pe o suprafata data de 100 ha este de 2.
In unele tari,cand acest numar depaseste efectivul optim la vulpe,se organizeaza goane,unde participa 5 – 6 grupe de vanatoare(300 – 400 vanatori),impartite in echipe si intr-o zi strabat un fond intreg,pentru a echilibra aceasta crestere.
Vanatoarea vulpilor este admisa in tot timpul anului,iar asta ne arata ca a vana o vulpe nu este deloc usor.Reusita unei vanatori depinde si de perioada in care dorim sa vanam,deoarece iarna,mai ales in lunile ianuarie – februarie,vulpile se imperecheaza,vegetatia este mai mica,deci la capitolul vigilenta si localizare avem un avantaj in favoarea noastra.
Se pot organiza goane cu cativa vanatori si se strabate o anumita portiune de teren sau se realizeaza pande in apropierea vizuinelor,de obicei seara,atunci cand vulpea iese sa-si procure hrana.La panda,vanatorul trebuie sa fie pe cat se poate de linistit,iar daca bate vantul,directia acestuia sa fie dinspre locul de unde se crede ca ar putea aparea vulpea.Rezultate bune la panda,dau si chematorile care imita vaietul iepurelui ranit,acestea gasindu-se in comert;sau se pot folosi momeli de origine animala.
Se vaneaza cu alice de 4 – 4.5 mm,chiar si cu carabine de calibre mai mic cum ar fi 222 sau 22-250.
Vara,vom vana vulpea destul de greu,tinand cont de vegetatia abundenta din teren,dar trebuie stiut ca in aceasta perioada pe timpul zilei ,vulpea sta prea putin in vizuina,fiind des intalnita in apropierea puilor de fazan.
Tot in aceasta perioada vulpea isi invata puii sa-si insuseasca tainele vanatorii,aducand reale pagube in randurile puilor de fazan,iepure sau chiar a puilor de caprioara.
Pe vreme rea o vanatoare la vulpe nici nu intra in discutie pentru ca sansele de-a zari vulpea in teren sunt egale cu zero.
Asa ca,dragi vanatori,efectivele de vulpi dintr-un teren trebuie in permanenta observate si luate masurile ce se cuvin,deoarece o populatie prea mare de vulpi intr-un fond de vanatoare duce pana la urma la o bonitate mai slaba la speciile de iepuri si fazani in acel fond.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.