Avand in vedere ca nu peste mult timp ,va incepe selectia la caprior as dori putin ,sa dezbat acest subiect numit selectie ,deoarece este un lucru destul de greu de pus in practica ,iar daca nu ne asumam anumite cunostinte legate de traiul speciilor si biologia lor ,mai bine renuntam.
Toti ne dorim ,ca in terenul unde practicam vanatoarea sa avem exemplare sanatoase ,dezvoltate si cu trofee valoroase ,dar totodata trebuie sa ne straduim sa eliminam indivizii care nu corespun celor enumerate mai sus.Asta fiind spus ,trebuie eliminati din teren indivizii necorespuzatori calitativ, astfel incat imperecherea in vederea reproducerii sa aiba loc numai intre cei de calitate corespunzatore.
Nu se poate spune cu exactitate cine are influenta mai mare ,femela sau masculul ,asupra urmasilor ; parerea mea este ca amndoi joaca un rol important in proliferarea speciei.Wagenknecht(1967) spunea ca femela are o influenta mai mare decat masculul ,dar selectia trebuie facuta la ambele sexe.
Un alt factor care trebuie luat in calcul ,cand vorbim despre selectie ,este depasirea densitatii optime a efectivelor de vanat ,care are ca efect suprasolicitarea biotopului si degradarea lui ,imputinarea speciilor de plante preferate de anumite specii ,sporeste pagubele cauzate agriculturii ,scade rezistenta la boli si intemperii.Deci motive destul de intemeiate de ordin biologic ,mai ales ,pentru a pastra densitatea acestor efective la un nivel optim.
Pentru a putea efectua o selectie ,este necesar sa cunoastem si sa apreciem varsta vanatului viu ,dar fara o pregatire temeinica despre biologia speciilor ,nu se poate realiza.Aprecierea varstei se realizeaza mai usor la speciile tinere sau la cele in varsta ,dar destul de greu la cele de varsta mijlocie.
Am observat ,cu parere de rau ,ca unii vanatori prin selectie ,inteleg extragerea din teren doar a indivizilor cu trofee valoroase ,iar pe cei insuficient dezvoltati ,sau cu trofee slabe ii ignora.
In cele ce urmeaza ,ma voi axa pe selectia la caprior ,o specie la care selectia se efectueaza destul de greu fata de alte cervide.
Prima regula in aceasta selectie este sa scoatem din teren ,in primul rand indivizii vizibil bolnavi ,de ambele sexe ,care schiopateaza ,au parul zburlit , "oglinda" murdara ,cei care tusesc.Un numar mare de indivizi extrasi ar trebui sa fie din randul celor tinerii(aprecierea varstei se face mai usor) ,iar asa ii putem menaja pe cei de varsta mijlocie ,de buna calitate ,care vor putea da trofee valoroase in viitor.
O alta regula spune ca ,intre marimea corpului si marimea coarnelor exista o stransa legatura ,niciodata un individ slab dezvoltat nu va oferi un trofeu de calitate ,la fel nici urmasii lui.Doar cei sanatosi si cu corpul bine dezvoltat trebuie lasati pentru a atinge varsta optima la care pot fi extrasi ,iar la caprior este intre 6-8 ani(media 7).
Si la caprior trebuie avut in vedere densitatea acestuia in teren ,daca populatia este mai ridicata ,teritoriul individual al unui tap este mai mic ,uneori chiar se suprapun doua teritorii ,fapt ce duce la o stare de nelininiste.
Se spune ca este bine ,ca selectia tapilor sa se faca in primele 2-3 saptamani de la inceputul perioadei de vanatoare ,deoarece in primul rand ,vegetatia ,permite observarea cu mai mare usurinta a exemplarului pe care ne dorim ,sa-l extragem ,pe de alta parte tapii ies si in timpul zilei ,pentru a-si procura hrana ,revitalizandu-se ,mai ales ,dupa o iarna grea.
Deocamdata ,ma voi opri aici.Despre selectia tapului in stadiul de "tepusar" si aprecierea varstei dupa forma si marimea coarnelor ,am mai scris pe blog ,dar voi mai reveni pe acest subiect ,deoarece trebuie cunoscut de cati mai multi vanatori.Si aveti grija ,inainte sa apasati pe tragaci ,uitati-va cu atentie in ce trageti ,sa nu vedeti numai tapi capitali ,ca generatiile viitoare nu-i mai vor vedea deloc.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.