luni, 29 martie 2010

De ce trebuie sa administram sare in teren ?Rolul sarurilor minerale in organism. Sarea este un element indispensabil vietii
In general, sarurile minerale se intalnesc in organismul animalelor sub forma de saruri ale acizilor organici sau minerali, combinatii organice ori organometalice si de ioni (grupi de atomi incarcat cu electricitate).
Toate functiile celulare si procesele biochimice ce au loc in organism sunt conditionate de sarurile minerale.

Ca urmare, rolul lor consta in urmatoarele:
- intra in componenta si functionarea celulelor si tesuturilor, in special osos, in lichidele corporale;
- participa la sinteza enzimelor si hormonilor - substante indispensabile pentru asigurarea functiilor vitale si sanatatii animalelor;
-participa la reglarea presiunii osmotice, conditioneaza concentratia ionilor si mentin pH-ul compatibil cu viata; au o semnificatie deosebita in procesele de digestie, respectiv in comportamentul microsimbiontilor rumenal, in metabolismul si absorbtia substantelor nutritive in organism;
- intensifica procesele oxidative prin vehicularea oxigenului;
- influenteaza cresterea si dezvoltarea organismului, functia si reproductia, productiile economice si starea de sanatate la animale; asigura rezistenta  la eforturi etc.

Dintre sarurile minerale se cuvine sa mentionam in mod aparte clorura de sodiu, sodiul si clorul jucand un rol particular in organism.
Astfel, sodiul se gaseste mai ales in plasma sanguina si in unele tesuturi (osos si muscular), reprezentand 0,03 - 0,16% di greutatea animalului.
Acesta are rol foarte important in mentinerea presiunii osmotice, a echilibrului acido-bazic si in realizarea raportului optim dintre fosfor si potasiu prin actiunea sa antagonica, iar impreuna cu clorul contribuie la fixarea apei in organism.
In plus, sodiul este indispensabil contractiilor musculare.

Clorul se gaseste in special in lichidul extracelular si in globulele rosii.
Este folosit de organism in primul rand pentru producerea acidul clorhidric din sucul gastric, care serveste la digestie, in special la fatari.
Clorul, impreuna cu alte saruri minerale si in special cu sodiul, joaca un rol important in mentinerea presiunii osmotice si in reglarea pH-ului din organism.
Sodiul si clorul patrund in organism odata cu hrana si in special sub forma de clorura de sodiu (sare grunjoasa).
Sarea, pe langa rolul mentionat al componentelor sale, are insusirea de a imbunatati gustul unor furaje si, deci, de a contribui la sporirea poftei de mancare si a capacitatii de ingestie a nutreturilor, mai ales a celor grosiere.

- Cerintele animalelor in sare grunjoasa.
Aceste cerinte variaza in functie de: specie, varsta, greutate corporala, nivel de productie, structura si compozitia ratiei, anotimp, temperatura mediului, intensitatea efortului , starea fiziologica si de sanatate a animalelor.
Cerintele de hrana sunt mai mari la ierbivore (fata de omnivore si graimivore), la animale adulte, la cele cu greutate corporala mare si nivel productiv ridicat, in cazul ratiilor care au in structura lor nutreturi sarace in sodiu si clor, in anotimpul verii, cand temperaturile sunt ridicate, la femele in lactatie si in special in prima parte a acestora, la animalele care depun eforturi fizice mari sau care sunt bolnave de diaree prelungita.
In general, normele de sare (grame/cap/zi) pe specii sunt urmatoarele:  caprior 2-10 g, mistret 5-10 g, la vanat  cu pene 0,15-0,30% din structura nutretului combinat, iar la iepuri 0,20%.
In cadrul fiecarei specii, cerintele (grame/zi/cap) difera, astfel:  caprior: caprior pana la varsta de 6 luni 2 g, caprior la varsta de 6 luni 4 g, caprior reproductie 6 g, caprior femela 10g; mistreti: purcei si godaci (pana la 30 de kg) 0,30% din structura nutretului combinat, scrofite si scroafe 0,40%, vieri 0,30%; iepuri : 0,20% din nutretul unic combinat; vanat cu pene 015-0,30% din nutretul combinat.

 Forma de administrare. 
Se foloseste sub forma de bulgari sau brichete de lins, macinata sau in solutie apoasa.
Sub forma de bulgari se da la cervide; sub forma macinata se administreaza in amestec cu alte saruri minerale (creta furajera si faina de oase) sau cu nutreturi concentrate la toate speciile, cu precadere insa la mistreti, iepuri si vanat cu pene. Solutia apoasa (saramura 1-2%) se utilizeaza la prepararea nutreturilor grosiere, carora le imbunatateste gustul, digetibilitatea si consumabilitatea.

In general, aportul de clor si mai ales de sodiu este redus in furaje, si de aceea pentru asigurarea lor, trebuie sa se administreze sare grunjoasa.


 Implicatiile neasigurarii sarii grunjoase. 
Lipsa acesteia din ratie determina scaderea (poftei de mancare) si ingestiei hranei; incetinirea cresterii si dezvoltarii tineretului animal; reducerea fecunditatii femelelor si masculilor; diminuarea de lapte, oua etc.; inrautatirea starii de intretinere si de sanatate a animalelor (acestea sunt apatice, au parul zburlit, slabesc, iar la tineret apar tulburari la ochi - ulceratia corneei, panoftalimie, orbire); absenta pe o durata mai mare a sarii grunjoase din hrana animalelor duce la moartea lor. deci, sarea grunjoasa este indispensabila in hrana animalelor.     

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.