sâmbătă, 5 septembrie 2009

Caini de vanatoare - Prepelicar Breton (Epagneul Breton)


1. Descriere generala
Rasa: franceza
Origine: Franta
Culoare: alb-brun, alb-portocaliu,alb-negru
Talie: 48-50 cm (mascul), 47-49 cm (femela)
Greutate: 15 kg (mascul), 13 kg (femela)
Longevitate: 11-13 ani

2. Caracteristici corp

Este un caine elegant, de rasa franceza, cu infatisare inteligenta si mereu vioaie. Are un corp scurt si indesat, capul usor rotunjit, craniul de marime medie, cu stop slab si bot usor conic, nasul maron sau roz, dupa culoarea blanii. Ochii asezati adanc in orbite si accentuati in arcade de culoarea chihlimbarului inchis, sunt vii si expresivi. Urechile sunt atasate sus deasupra liniei ochilor, triunghiulare si scurte cu par ondulat, atarna pe langa cap. Trupul este viguros, pieptul proeminent, coboara spre coate, spatele drept, scurt si compact. Coada situata sus, lipseste sau e foarte scurta si este purtata drept sau cazuta jos iar la varf are un smoc de par. Picioarele sunt drepte, cu franjuri, musculoase si osoase. Mantaua este fina si deasa pe corp, usor ondulata pe intregul corp, iar urechile si membrele anterioare sunt acoperite cu mai putina blana. Culoarea Bretonului e mai stricta in America de Nord decat in Marea Britanie, unde a fost recunoscut abia in 1976.

3. Comportament, caracteristici

Receptiv si adaptabil, Bretonul este un caine campion iubitor. Este hotarat, activ, tenace, cu miros foarte dezvoltat, devotat, se multumeste cu putin si este usor de dresat. Este unul din cei mai prietenosi si ascultatori caini.

4. Istoric

Acest caine de vanatoare au devenit foarte apreciat in ultimii ani. Varianta de ring nu este deosebita de cea de vanatoare, cum este in cazul altor rase, iar indivizii rasei Breton sunt dublu campioni, exceland atat in ring, cat si in concursurile cu probe de agilitate. Rasa a aparut in nordul Frantei, in zona de vest a regiunii Bretagne, raspandindu-se in toata Franta sub denumirea de Prepelicar francez. Era crescuta ca spaniel, initial, fiind folosita in gonitul si aportul vanatului. A evoluat intr-un caine multilateral in urma aportului genetic al raselor de setteri si pointeri, fiind usor de dresat. De aceea s-a renuntat la denumirea rasei folosind si termenul “spaniel”. Rasa a fost introdusa in America de Nord in 1931, fiind acreditata in ring trei ani mia tarziu.

5. Utilitate

Bretonul este dovedit ca fiind un excelent pontator si aportor folosit la vanatoarea de iepuri, potarnichi si sitari. Vaneaza foarte bine in padure si desis dar este si un excelent insotitor si un bun paznic.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.