joi, 19 martie 2009

Atentie posesori de caini! Boli grave de sezon : Babesioza!


Babesioza


Boala cu evolutie sezoniera, întâlnita la diferite specii de animale şi om, determinata de paraziti endoglobulari din genul Babesiidae, transibili prin intermediul capuşelor.

Ciclul biologic la babesiilor se realizeaza prin alternanta celor doua tipuri de gazede, în corpul carora se dezvolta stadiile evolutive ale babesiilor: în capuşe se dezvolta primele stadii şi în organismul mamiferelor urmatoarele stadii.
Babesia vogeli



Capuşa transmite parazitul în momentul hranirii. În corpul capuşei parazitul rezista şi este transmis ereditar urmatoarelor generatii, asigurînd astfel focalitatea bolii o perioada lunga (pâna la 10 ani).


Din momentul întepaturii, parazitul se multiplica rapid în sângele mamiferului, perioada de incubatie este de 7-14zile.

Clinic boala poate evolua sub trei forme:

1. forma acuta/supra-acuta – caracterizata prin: apatie, febra mare (40-42 C), urinare cu sânge, tahicardie (creşterea frecventei batailor cardiace), tahipnee (creşterea frecventei respiratorii), tremuraturi, inapetenta (lipsa poftei de mâncare), paliditatea mucoaselor, icter sau subicter (pielea şi mucoasele capata o nuanta galbena), splenomegalie (splina foarte mare), hepatomegalie (ficat foarte mare), anemie severa, pot sa apara semene nervoase de tip epileptiform (crize de contractii muculare continue cu pierderea cunoştintei) sau paraplegic (paralizii), moartea poate surveni în 3-5 zile

2. forma subacuta- debut mai lent, semnele clinice sunt mai şterse decât în forma acuta,

3. forma cronica- rara- se traduce prin cahexie (slabire masiva), splenomegalie, emacierea maselor musculare, scaderea rezistentei la efort, tahicardie, anemie, pot sa apara şi tulburari digestive şi de vedere.


Diagnosticul este relativ uşor de stabilit, pe frotiul de sânge parazitii fiind uşor de vazut.


Tratamentul depinde de gravitatea infestarii, indiferent de caz acesta trebuie instituit cât mai rapid.


Profilaxia – administrarea periodica a produselor antiparazitare externe, în special în sezonul cald.

În general un animal trecut prin boala capata imunitate activa fata de parazit, dar perioada de timp de protectie este variabila de la 3 luni la 1 an.

În Bucureşti şi împrejurimea acestuia exista focare active de babesioza: zona Fundulea, Baneasa, Snagov, 23 August, Voluntari, Pantelimon… acestea sunt doar cateva din focarele active, din pacate în realitate sunt mult mai multe.

Va recomandam ca în momentul în care ati gasit o capuşa pe animalul dumneavoastra, sa va prezentati la medicul veterinar pentru un test de babesioza în 7-14 zile.


Detalii si consultatii gratuite: www.trivetorex.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.