joi, 19 martie 2009

Prepelita


Prepelita (Coturnix coturnix L.) - este cunoscuta in Romania si sub denumirea de pitpalac prepelita este o pasare migratoare, oaspete de vara, care soseste in aprilie si pleaca in decembrie. Talie este mica cca 150 grame, iar culoarea generala este brun-cenusie, brazdata cu dungi longitudinale si transversale galbene. Dimorfism sexual slab accentuat. Prezenta prepelitei in teren se determina mai ales dupa cintat. Aude si vede bine. Prefera sa fuga pe picioare cind este speriata decit sa zboare. Habitatul ei sunt cimpiile plane, in terenuri agricole cultivate cu griu, mei, trifoi, lucerna, floarea soarelui, etc.Este intilnita frecvent si in zonele de coline si de deal, mai ales in finetele umede.
Vinatoarea cea mai spectaculoasa este cea la picior cu caine pontator. Vinatoarea la prepelite este un bun exercitiu, atit pentru vinator cit si pentru cainele sau, deoarece prepelita zboara tirzu si destul de rectiliniu, nesolicitind indeminarea vinatorului decit foarte rar. Printre vinatori chiar se considera "un afront" ratarea unei prepelite stirnite.
Perioada de vinatoare este cuprinsa intre 15.08 - 15.11 . Se impusca cu arma cu teava lisa - cu munitie de calibru maxim 2,5. Fiind un vinat dobindit relativ facil, trebuie avut grija ca numarul pieselor vinate la o partida sa ramina in cadrul unor cifre normale, fara a se inregistra excese.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.