"Omule, nu te mandri cu superioritatea ta fata de animale;nu le deranja bucuria, nu le hartui, nu le priva de fericirea lor,pentru ca Dumnezeu le-a dat gandire rudimentara si bucurie netulburata."
joi, 19 martie 2009
Iepure de camp
Mamifer ierbivor, de talie medie, in jur de 3-5 kg, cu trup alungit lateral, comformat perfect pentru alergare, cu urechi lungi in forma de cornet, cu codita scurta si ridicata, cu ochi mari si bulbucati, avin picioarele posterioare lungi cu 5 degete si cele din fata scurte cu 4 degete. Coloritul este in general suriu (gri - cafeniu) cu alburiu pe abdomen si alb inferior cozii. Dimorfismul sexual este inexistent. Traieste maximum 12 ani.
Sunt predominante exemplarele in primii 3 ani de viata, datorita multiplilor dusmani naturali pe care ii au.
Iepurele ranit sau prins scoate un vaiet asemenator plinsetului de copil mic.Are auzul foarte bun, mirosul mediocru, iar vazul slab, distingind bine doar obiectele in miscare si cele care contrasteaza puternic cu mediul. Arealul de crestere este mare, practic toare zonele dintre golul alpin si malul marii. Manifesta preferinta pentru terenurile agricole din zonele de cimpie, coline si dealuri joase, in care se gasesc raspindite trupuri mici de padure.
Perioada de vinatoare este de la 01.11 - 31.01 , iar metodele de vinatoare sunt la sarite, cu ciine de vinatoare sau la goana in cadrul vinatorilor colective organizate. Cei mai temuti dusmani naturali sunt - lupul, vulpea, risul, sacalul, pisica salbatica, jderul, etc si mai nou cei mai de temut au devenit cainii hoinari.
Vinatoarea la pinda, precum si vinatoarea de la apusul soarelui si pina la rasaritul acestuia sunt interzise. Iepurele este prin excelenta, singuratic, lipsindu-i total simtul familiei. Iepuroaicele isi pazesc puii, fara a-i apara, doar atit timp cit dureaza alaptarea (2 saptamini) Se folosesc la vinatoare arme lise si cartuse cu alica de 3-4 mm.
Iepurele de camp este un animal cu activitate preponderent nocturna, fiind tinta multor acte de braconaj, vinatoarea la far fiind des practicata. Este atasat de locul in care s-a nascut, neindepartindu-se de acesta la mai mult de 3-4 km. Epoca de imperechere incepe in luna ianuarie sau februarie, in functie de blindetea iernii, si tine pina in octombrie. In acest interval iepuroaicele se imperecheaza si fata de 4-5 ori, cite 3-4 pui. Gestatia dureaza 6 saptamini. Puii se nasc cu blana si cu ochii deschisi, fiind capabili sa fuga inca din primele zile de viata. Se sustine ca puii din prima generatie reusesc sa devina maturi si sa produca o serie de pui inca din toamna primului an de viata.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.