joi, 19 martie 2009

Gasca de vara


Gasca de vara (Anser anser L.) - este cea mai mare dintre gistele intilnite la noi in tara (3-4 kg). Culoarea generala este bruna-cenusie, iar penele de contur sunt tivite cu alb. Ciocul si pleoapele sunt de culoare roza-portocalie, cu unghia ciocului alba, iar picioarele sunt roz-rosiatic.
Intre masculi si femele nu sunt deosebiri evidente. Are auzul si vazul extraordinare, fiind in general extrem de prudenta. Sunetele scoase sunt similare cu cele ale gistelor domestice. Este oaspete de vara, dar si pasare de pasaj, care soseste in Romania incepind cu februarie si pleaca in noiembrie. In timpul pasajului zboara in forma de "V" neregulat. O mare parte din gistele mari cuibaresc in Delta Dunarii, dar si alte citeva locuri cu stuf din sudul tarii.
Prefera baltile intinse si linistite cu stuf si papura, unde gasesc atit conditii de hrana cit si de cuibarit. In general maninca vegetale, de aceea carnea de gisca nu miroase a peste (ca la rata). Pasajul din cimp la balta si invers se petrece de doua ori pe zi, dimineta devreme si la inserat. Cirdurile sunt conduse de un giscan batrin, care la cel mai mic semn de pericol va alerta intregul stol. Pe tot timpul hranirii, stolul va fi pazit de cercetasi, care semnalizeaza orice pericol.Din aceste motive vinatoarea la gisca, este de regula foarte palpitanta, camuflajul fiind cheia succesului.
Perioada de vinatoare este cuprinsa intre 15.08 - 28.02 si se foloseste de regula arma lisa cu alica de 4,5 - 5, 0 mm dar si carabina cu glont de calibru mic. Pinda pe traseele de pasaj, atrape, chematorile si camuflajul perfect constituie metoda cea mai buna de vinatoare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.