"Omule, nu te mandri cu superioritatea ta fata de animale;nu le deranja bucuria, nu le hartui, nu le priva de fericirea lor,pentru ca Dumnezeu le-a dat gandire rudimentara si bucurie netulburata."
joi, 19 martie 2009
Sitar de padure
Sitarul (Scolopax rusticola L.) - este o pasare relativ mica (250-300 grame) cu ciocul lung, de culoare ruginie, patata. Ochii sunt asezati in crestetul capului, fapt ce ii asigura o acuitate vizuala de invidiat (aproape 360 grade). Ciocul este de doua ori mai lung decit capul (cca 8 cm). Dimorfismul sexual este putin evident.
Sitarul are vazul si auzul extrem de fine, dar exceleaza si printr-un excelent simt al pipaitului, gratie caruia reuseste sa se hraneasca cu rime, larve, etc din pamint. Este o pasare de pasaj, care in numar redus cuibareste si in zona montana a tarii noastre. In iernile blinde gasim sitari si in Delta Dunarii si in lunca acesteia. Prefera arboretele tinere.
Sitaril este o adevarata provocare pentru vinator, stirnirea si epolarea corecta a sitarilor fiind un adevarat mestesug, care cere practica si indeminare. Zborul total imprevizil al sitarului - in linii frinte, volte, picaje, etc face ca vinatoarea de sitari sa devina o adevarata pasiune pentru multi vinatori - cunoscuti sub numele de "sitarari"
Perioada de vinatoare este de la 01.09 - 30.04 . Se vineaza cu arme lise cu alica marunta de 2-2,5 mm. Se vineaza la pinda, la goana sau la picior cu ciinele de vinatoare..Trofeul il constituie "penita pictorului" si pamatuful (pensulita) din jurul tartitei.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.