joi, 19 martie 2009

Potarniche


Potarnichea (Perdix perdix L.) - este o specie autohtona, foarte valoroasa, frecventa in zonele de cimpie si de deal. Are talie mica (400 grame) si nuanta generala cenusie. Capul, gusa si partial coada sunt roscate, iar aripile striate cu dungi galbene iar in jurul ochilor, cafenii, prezinta un cerc ingust rosu. Dimorfismul sexual este slab accentuat.
Glasul cunoscut din perioada imperecherii, este emis de cocosi si atunci cind conduc cirdul in zbor sau cind vor sa-l adune. Vazul si auzul sunt la fel de dezvoltat ca la fazan. Urma este asemenatoare cu a fazanului, dar mai mica. Prefera regiunile de cimpie si de coline, cu tufisuri, cringurile de padure, etc. Este o pasare sedentara care nu se deplaseaza la mai mult de 1-2 km fata de locul de bastina. Hrana este compusa din seminte, fructe, cereale, insecte, etc. Dusmanii naturali sunt cvasitotalitatea rapitoarelor cu par si pene, precum si cainii si pisicile hoinare. Poate suferi grele pierderi iarna pe zapada, in terenuri fara adapost, atunci cind devin foarte vizibile pentru dusmani, atit din aer cit si de sol.
Perioada de vinatoare este cuprinsa intre 15.10 - 31.12 . Se vineaza cu arma lisa si alice de 2,5 mm. Metodele de vinatoare admise de lege sunt la picior (la sarite) cu sau fara caine pontator, si la goana. Nu se admite vinatoarea la pinda
De remarcat ca parintii imita convingator pasarile ranite, in caz de pericol, pentru oua si pui, atragind astfel atentia asupra lor si dusmanii departe de ceea ce protejeaza.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.