Alegerea unei arme de vanatoare necesita timp, rabdare si ceva experienta.De ce spun asta?
Trebuie tinut seama de mai multi factori:
- zona in care vanam, ca particularitati si relief;
- tipul / tipurile de vanat care ne intereseaza;
- bugetul de care dispunem;
-conformatia tragatorului;
- nu neaparat in ultimul rand fiabilitatea si estetica armei.
Este clar ca daca locuim sau vanam exclusiv in zona muntoasa, unde 95% din vanat face parte din categoria vanatului mare trebuie sa ne orientam catre o arma cu tevi ghintuite, glontul fiind sfant intr-o asemenea zona. Aici insa, mai ales ca incepatori, vanatorii trebuie sa cunoasca efectul sau mai bine zis efectele unei arme cu glont. Cum ar fi: ricoseul mult mai periculos decat la armele lise ( chiar cand la acestea se foloseste proiectil unic ) si faptul ca glontul este inca periculos dupa ce a parcurs unul sau doi kilometri. Deci, atentie mare!
Dupa cum se stie, majoritatea vanatorilor detin o arma lisa, multi dintre ei renuntand sa achizitioneze o arma cu tevi ghintuite, datorita unor motive ce tin de conceptia fiecaruia. Multi chiar blameaza achizitia unei arme cu tevi ghintuite de catre un incepator, in principal din motivele enuntate mai sus.
Pentru zona de campie putem opta pentru o arma cu tevi lise, datorita faptului ca in aceasta zona predomina vanatul cu pene si vanatul mic in general. Legal, se poate folosi – cu alice- la orice vanat cu pene sau vanat marunt cu par si cu proiectil unic la caprior si mistret. Dar aici trebuie tinut seama de faptul ca, la distanta mai mare de 50m atat precizia cat si energia ( efectul omorator ) al proiectilului unic tras din teava lisa scad semnificativ, asa ca – desi legal- e nerecomandat, fiind mai etic sa folositi glontul la acele distante.
Armele cu tevi lise.
Calibrul nu se exprima prin diametrul tevii ci printr-o cifra conventionala. Arma de calibrul 12 are un diametru mai mare decat una de calibru 16 sau 20. Cand greutatea se masura cu livra, armurierii din acele vremuri au luat o teava cu diametru interior oarecare iar dintr-o livra de plumb au confectionat proiectile sferice care sa se potriveasca exact in aceasta teava. Au constatat ca intr-o teava cu diametrul de 18,5 mm au rezultat 12 gloante. Astfel acest fel de a numerota calibrele a ramas ca un etalon pana in ziua de astazi.
Armele cu tevi lise se impart in mai multe categorii, cele mai importante fiind:
1. Armele cu doua tevi alaturate in plan orizontal ( juxtapuse )
2. Armele cu doua tevi suprapuse vertical ( sau bock)
3. Armele semiautomate
4. Armele cu sistem tip „pompa”
5. Armele basculante cu un singur foc.
Dintre toate acestea cele mai raspandite sunt armele cu tevi juxtapuse, urmate de bock-uri, apoi de semiautomate, urmate de restul.
Pentru un incepator este recomandata o arma clasica, juxtapusa sau bock. Spun astea deoarece armele lise semiautomate au unele avantaje dar au si dezavantaje si anume: mecanismul functioneaza numai daca tubul este uniform sertizat si nu are nici o umflatura, nu exista posibilitatea alegerii unui cartus cu alice de o anumita marime, ci vanatorul este obligat sa traga cartusul care vine la rand in magazie, pe cand la pustile baculante cartusul de poate schimba foarte repede.
Desi detin un bock trebuie sa recunosc ca au fost momente in care mi-as fi dorit o semiautomata datorita faptului ca nu am reusit sa dau focul perfect astfel incat vanatul sa pice in foc.
Cel mai important este, in masura in care se poate, sa tragem cateva focuri cu acea arma pentru a vedea cum ni se potriveste, deoarece sunt multe cazuri in care patul pustii nu ne vine cum trebuie, conform proverbului „teava pustii conduce alicele dar cel care face sa nimereasca tinta este patul”.
In majoritatea cazurilor epolarea trebuie sa fie una instinctiva fara a avea nevoie de alte ajustari ale poztitiei armei. Intr-un cuvant este foarte important sa poti duce pusca la ochi intr-o clipa, iar acest lucru nu se poate face decat in momentul in care patul pustii ni se potriveste. De aceea la cumpararea unei pusti trebuie acordata mare atentie patului acesteia.
Exista formule de calcul ale lungimii optime a patului in functie de talia tragatorului.
Cel mai bun test care se poate face este sa legem un punct fix situat la cca 10 m de noi, inchidem ochii si ducem arma la ochi ca si cum am vrea sa tragem, apoi fara sa ne miscam deschidem ochii, iar daca teava este indreptata in directia punctului ochit inseamna ca arma ni se potriveste.
Este la fel de important ca in momentul in care epolam sa vedem catarea si sina pe toata lungimea ei.
Un alt test usor de realizat pentru a vedea daca o arma vi se potriveste este urmatorul: asezati talpa patului in scobitura cotului si duceti degetul aratator ( indexul) pe tragaci. Daca arma are doua tragace- cum au cele mai vechi- primul tragaci ( sau singurul in cazul armelor cu un singur tragaci) trebuie sa se pozitioneze perfect intre primele doua falange ale degetului aratator. In caz contrar, patul este prea lung sau prea scurt si arma nu e potrivita tragatorului. In acest caz, cea mai simpla si mai sigura varianta in Romania este sa alegeti o alta arma care vi se potriveste perfect sau macar satisfacator ( diferenta neglijabila). Exista desigur si varianta ajustarii patului de catre un armurier, dar e destul de costisitoare si delicata in Romania datorita numarului mic de adevarati specialisti in stare sa faca bine aceasta operatiune. In cele mai multe cazuri, exceptand pe acela in care de arma se ocupa cine trebuie, va veti alege cu o arma de lungimea potrivita dar dezechilibrata ( raportul greutatii intre pat si arma in sine e foarte important) care va trage aiurea sau va „ lovi in obraz” la fiecare foc, astfel ca dupa fiecare iesire in teren veti arata ca dupa un meci de box.
In functie de bugetul pe care il avem pentru achizitionarea unei arme putem alege varianta unei arme noi sau uneia deja folosite. In cazul achizititonarii unei arme deja folosite recomandam deasemena consilierea unui armurier autorizat care sa poata da verdictul asupra armei.
Pe scurt, ca un rezumat incercati sa alegeti o arma care sa vi se potriveasca si in acelasi timp sa corespunda din punct de vedere al sigurantei, fiabilitatii, bugetului si staturii.
O pusca de vanatoare nu este un obiect pe care sa-l schimbam la cativa ani pe motiv ca s-a uzat fizic sau moral, iar in conditiile in care ea este bine intretinuta isi poata pastra sau spori valoarea odata cu trecerea timpului.
Vanatorul rasat, cu experienta, va tinde intotdeauna sa aleaga o arma cu doua tevi pantru ca e clasica, eleganta si etica. Dar in anumite conditii ( de ex vanatoarea de rata si gasca la pasaj) poate opta si el pentru o semiautomata. Functie de buget, arma se poate transforma intr-o adevarata bijuterie, cu lemn si gravuri pretioase, care particularizeaza vanatorul in teren. De asemenea, la multi vanatori s-a constatat nevoia unei a doua sau chiar a treia arme, de tipuri si calibre diferite, fiecare cu destinatia ei precisa. Tirul la fiecare specie de vanat are particularitatile lui si pentru fiecare caz in parte o arma anume are plusuri si minusuri.
De regula, pentru un incepator e suficienta o arma cu doua tevi, dintre care prima trage mai dispersat si a doua mai concentrat, functie de forajul choke. Choke-urile pot fi interschimbabile la majoritatea marcilor si modelelor noi, utilizarea lor de la caz la caz pregatind practic arma pentru orice situatie intalnita in teren. Astfel la vanatoarea de camp, la picior sau cu cainele de aret, primul foc e bine sa fie mai dispersat pentru ca de regula distanta de tragere e relativ mica. In cazul unei ratari si implicit a distantarii vanatului fata de tragator, choke-ul mai „ strans” al tevii a doua isi va arata utilitatea. De asemenea, unii vanatori opteaza pentru dimensiuni diferite ale alicelor pentru cele doua tevi, din acelasi considerent. In cazul unei vanatori in care tirul se desfasoara la distanta relativ constanta ( rata si gasca la pasaj de exemplu) poate fi mai utila o semiautomata cu dispersie constanta a alicelor si putere de foc sporita. Trebuie mentionat aici ca numarul LEGAL de cartuse ce pot fi continute de magazia unei semiautomate este de TREI cartuse, chiar daca arma permite mai multe din punct de vedere constructiv. Ca incepatori, e bine sa nu folositi mai mult de doua cartuse, in primul rand din considerente etice si in al doilea rand pentru a deprinde o tehnica a tirului buna, care altminteri,stiind ca dispuneti de o a treia sansa, poate avea de suferit. Din acelasi motiv, bunicii nostrii recomandau incepatorilor armele basculante cu o teava, pentru a trage atent si etic, stiind ca dispun de un singur foc. Poate ca nu era o practica rea...
Armele cu pompa, foarte populare peste ocean, sunt rar intalnite in Romania si exceptand pretul nu au nici un avantaj seminficativ fata de armele prezentate mai sus.
Legat de armele si calibrele la moda, asa cum pe vremuri juxtapusele erau cele mai apreciate si raspandite si calibrul suveran era calibrul 16, acum cele mai in voga sunt bock-urile – mai sportive si suficient de elegante pentru a satisface majoritatea gusturilor- urmate de armele semiautomate. Cred ca nu gresesc daca spun ca acum, noua vanatori din zece sau mai mult chiar vaneaza cu calibrul 12, amanunt de o importanta extrema atunci cand ramai in teren fara cartuse, pentru ca poti imprumuta cu usurinta cateva cartuse de la un camarad pentru a continua vanatoarea. Legat de superioritatea sau inferioritatea unuia dintre calibre intr-o anumita situatie se pot scrie zeci de pagini, dar se pare ca unanim acceptat este faptul ca, pentru un incepator, calibrul 12 este cel mai potrivit. Cu atat mai mult in cazul in care utilizam lisa ca singura arma si tragem cu ea si la mistret – de exemplu- cu proiectil unic.
Ce mai trebuie luat in calcul la achizitionarea unei arme cu tevi lise este tendinta mondiala de a se renunta la alicele din plumb in favoarea celor ecologice, din otel sau diverse aliaje de otel – bismut sau de alt tip. In mod sigur, in timp, Romania se va alinia acestor norme. Ce trebuie stiut este ca tevile facute sa traga alice din plumb au o rezistenta inferioara celor facute pentru alice din otel sau alte aliaje, astfel ca – odata adoptate normele internationale- va puteti trezi posesorul unei arme inutilizabile, buna doar pentru panoplie sau poligon.
Din punct de vedere al marcii, posibilitatile sunt infinite, optiunea avand multa legatura cu posibilitatile financiare ale vanatorului. Ce merita insa retinut este ca, asa cum germanii sunt neintrecuti in armele cu glont, lise de cea mai buna calitate fac italienii, francezii, belgienii si nu in ultimul rand vecinii nostri rusi.
Gasiti multe alte informatii utile dezbatute in cadrul acestei categorii a forumului si link-uri catre site-urile celor mai importanti fabricanti la site-ului.
http://www.vinatorul.ro/
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.