joi, 19 martie 2009

Pisica salbatica


Pisica salbatica (Felis silvestris L.) - este foarte asemanatoare cu pisica de casa, diferenta data fiind de aspectul acesteia tarcat si de dimensiunile generale ale corpului mai mari. Pisica salbatica poate atinge greutatea de 7-10 kg, are parul mai lung, forma cozii este cilindrica si groasa pina la virf, terminata cu 4-8 inele colorate in blana si in plus alt semn clar distinctiv sunt petele negre de pe coatele picioarelor. Dimorfismul sexual nu este evident.
Pisica salbatica traieste 12-15 ani, virsta stabilindu-se dupa tocirea dentitiei. Miauna asemenea pisicii domestice, mai ales in perioada de imperechere cind indivizii de sexe diferite se cheama. Cind este atacata se stringe ghem, miriie amenintator si pufaie ("scuipa"). Vazul si auzul sunt excelente, mirosul mai putin. Urmele lasate seamana putin cu cele ale risului, dar sunt mai mici. Forma pernitelor imprimate este eliptica fara urme de gheare.
Prefera padurile intinse si linistite dar si maracinisurile si stufarisurile din cimpul agricol sau de linga ape. Ziua se retrage de regula in vizuina, dar si in scorburile incapatoare din arbori. Este atasata de locul de tari dar face si deplasari lungi in cautarea hranei. Nu consuma cadavre ci doar carne proaspata de la animalele vinate. Se hraneste cu pui de cervide si mistreti, iepuri, bizami, sobololani si alte mamifere mai mici si pasari.Prin modul de hranire poate produce pagube, atit in efectivele de fazan si iepure, cit si in gospodariile taranesti limitrofe.
Fiind pe cale de disparitie in Europa, dar bine reprezentata in Romania, se vineaza in conditiile stabilite de MAAP . Perioada de vinatoare este, de obicei, 15 septembrie - 31 martie. Se vineaza cu arma lisa si cu alice de 3-4 mm.
Trofee conventionale sunt blanurile si craniile.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.