"Omule, nu te mandri cu superioritatea ta fata de animale;nu le deranja bucuria, nu le hartui, nu le priva de fericirea lor,pentru ca Dumnezeu le-a dat gandire rudimentara si bucurie netulburata."
joi, 19 martie 2009
Sacal
Sacalul (Canis aureus L.) - face parte din aceeasi familie cu lupul si cainele. Seamana foarte mult cu lupul ca aspect si culoare, dar este mult mai mic decit acesta si are coada scurta, terminata ca si cum ar fi retezata. Nuantele culorii de blana sunt roscate si putin mai deschise decit la lup. Dimorfismul sexual nu este evident.
Longevitatea este in jur de 12 ani, iar virsta se determina in general dupa tocirea dentitiei. Specific este urletul prelung, amestecat cu schelalaituri si vaiete, pe care il fac sacalii seara si noaptea, pentru stringerea haitei.
Urmele sacalului se aseamana cu ale vulpii dar sunt mai mari decit ale acesteia. Are vazul, mirosul si auzul excelente, este foarte atent, iute si greu de prins sau de surprins.
Originar din India si Sri - Lanka, si-a intins arealul de crestere si hranire si peste Bosfor - la noi in tara ajungind prin Bulgaria. Se gasesc in numar din ce in ce mai semnificativ in zona de sud si sud-est a Romaniei si mai ales in Delta Dunarii. Prefera trupurile de padure mici si linistite, in care nu intra in competitie cu lupul, si in care gaseste vinat mic din abundenta.
Sacalul ataca aproape orice - de la soarece la caprior. Se hraneste chiar si cu pui de mistreti sau vitei de cerbi ramasi fara apararea parintilor. Ataca in haita, fiind foarte curajos si insistent. Se aseamana la alimentatie cu vulpea si cu lupul.
Are structura haitei organizata ca la lup - haita fiind condusa de o pereche conducatoare. Lupul este si singurul dusman natural pe care sacalul il are in Romania. Produce pagube foarte mari in rindul vinatului mic.
Vinatoarea la sacal se poate practica in perioada 15 septembrie - 31 martie, la pinda, goana sau chiar la dibuit cu arma cu glont de calibru mic sau cu arma lisa cu alica de 4-5 mm. Trofeele neconventionale sunt blana si osul penian. Mai nou se considera si craniile drept trofee neconventionale.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.